Reglement

Waterpolo is een leuke en spannende watersport waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen in een zwembad. Om ervoor te zorgen dat de wedstrijden eerlijk en veilig verlopen, zijn er bepaalde regels waaraan beide teams moeten voldoen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste reglementen van waterpolo:

  • Teams: Een waterpoloteam bestaat uit zeven spelers, waaronder een doelman. Elk team heeft ook een aantal reservespelers die tijdens de wedstrijd kunnen worden ingezet.
  • Spelverloop: Een waterpolowedstrijd duurt in totaal vier periodes van elk 4, 5, 6, 7 of 8 minuten. Tussen de periodes door is er een pauze van één minuut en na de tweede periode is er een pauze van twee minuten.
  • Bal: De bal mag niet met twee handen worden vastgehouden, alleen door de keeper.
  • Fouten: Er zijn verschillende soorten fouten in waterpolo, waaronder het vasthouden van een tegenstander, slaan, schoppen en onsportief gedrag. Bij elke fout wordt de bal toegewezen aan de tegenstander of wordt er een strafworp toegekend.
  • Strafworp: Een strafworp wordt toegekend wanneer een speler opzettelijk een overtreding maakt tegen een speler die op weg is naar het doel. De speler die de strafworp neemt, moet vanaf een afstand van vijf meter proberen te scoren tegen de doelman.

Dit zijn slechts enkele van de reglementen van waterpolo. Voor meer informatie over de regels en voorschriften van de sport kun je het beste de reglementen van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) raadplegen. Het is belangrijk om deze regels te begrijpen voordat je begint met spelen, zodat je kunt genieten van een eerlijke en veilige wedstrijd..

https://www.knzb.nl/knzb/downloads/reglementen